Kosteuskartoitukset ja märkätilat ovat ilmeisesti sellaisia juttuja, jotka kansaa kiinnostavat, joten kerrotaanpa taas kerran niistä, kun turhan monille tämä tuntuu olevan täyttä hepreaa tai vähintäänkin magiaa, vaikka kyse on vain ja ainoastaan terveen maalaisjärjen käytöstä.

Tällä kertaa kyseessä tapaus, jossa märkätiloissa sijaitsevan poreammeen takanurkasta oli siivouksen yhteydessä paljastunut oheisen kuvan mukainen tilanne – nurkimmaiset lattialaatat olivat irti alustastaan ja lattian ja seinän välinen silikonisauma revennyt auki, syystä tai toisesta, jota tässä hieman avaamme.

Pintakosteudenosoitin osoitti selvästi, että kuvan mukaisella alueella pintakosteusnäyttämät olivat erittäin kohollaan. Kun laattapintaa koputteli, tuli myös selväksi, että laatat ovat irronneet kiinnityslaastistaan lähes kauttaaltaan, eikä niitä pidä paikoillaan enää kuin saumalaasti.

Kun lattian ja seinän liitoskohdasta vedeneristettä hieman kokeiltiin muovisella puukontupella, huomattiin, että eristekin on irti alustastaan, eikä sen alla ole myöskään asianmukaista vahvikeverkkoa. Silikonisaumat olivat koko märkätilan ja viereisen löylyhuoneen osalta alkuperäiset ja täten samannäköiset.

Syitä silikonisauman ratkeamiselle voi olla toki useita, mutta päätellen silikonin venymissuunnasta ja ilmiön keskittymisestä erityisesti tilojen pitkälle sivustalle, on todennäköisin syy lattiarakenteen kuivumiskutistumisesta. Kuivumiskutistuma johtuu betonin mikrorakenteen sisäisestä veden liikkeestä sekä sementtipastan hydrataatiosta. Karkeasti ottaen, mitä korkeampi vesi-sementtisuhde, sitä voimakkaampaa kutistuminen, eli toisinsanoen on hyvinkin mahdollista, että betonilaattaa valettaessa on ao. betoniseos ollut liian kosteaa tai betonilaji on valittu väärin.

Mikä sitten selittää myös vedeneristeen irtoamisen pohjasta? Syitä tähänkin voi olla useita, mutta ensimmäisenä tietysti herää kysymys, että miksei nurkkavahvikkeita ole käytetty. Toisena herää epäilys, että onko pintoja primeroitu asianmukaisesti rakennusaikana, ts. onko esim. pölynsidonta tehty asianmukaisesti. Oli syy mikä oli, on selkeästi irronnut eriste pakko korjata ja jatkossa myös vahvistaa varmuuden vuoksi.

Vedeneristyksiä ohjaava RT-kortti antaa mahdollisuuden limittää uusi vedeneriste vanhan kanssa, mikäli vanha eristekerros on alle 10v vanha, ts. tilaa ei välttämättä tarvitse räjäyttää atomeiksi ennen korjaamista, mutta kokemuksemme mukaan paikkakorjaus onnistuu tai tulee edes kysymykseenkään valitettavan harvoin. Syitä tähän voivat olla mm. korvaavan laattapinnan/erän värivaihtelut, työn pitkäpiimäisyys ja pikkutarkkuutta vaativa laattapinnan poisto sekä mahdolliset riskit siitä, että eristettä ei olekaan saatu tehtyä kauttaaltaan tiiviisti.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Kuvan mahdollinen sisältö: sisätila

Kuvan mahdollinen sisältö: sisätila