Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti on yhteisnimitys useille eri kuitumineraaleille, joiden molekyylirakenteet ovat kuitenkin varsin lähellä toisiaan. Asbestia on käytetty mm. paloeristeenä sekä yleisesti sidosaineena eri rakennusmateriaaleissa. Asbestia on käytetty rakentamisessa jo useita tuhansia vuosia, mutta nykyaikaisessa rakentamisessa sitä on käytetty pääasiassa lämmön- ja paloneristeenä sekä lujittimena.

Asbestimineraaleja ovat krysotiili (valkoinen asbesti), aktinoliitti, antofylliitti, amosiitti (ruskea asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) ja tremoliitti.

Pienintä terveydelle haitallista asbestialtistusta ei tunneta, mutta vähäinenkin altistus vaaralliseksi tunnetulle aineelle on tietysti liikaa. Asbesti ei sellaisenaan ole vaarallista, mutta purettaessa asbestipitoisia rakenteista asbestikuituja vapautuu ilmaan. Hengitettynä asbestipöly onkin erittäin vaarallista terveydelle.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus on asbestiin ja muihin haitta-aineisiin erikoistuneen ammattilaisen tekemä kartoitus, jossa selvitetään tutkittavan kohteen asbestin määrä, laatu, sijainti, pölyävyysluokka ja annetaan toimenpide-ehdotus purkutyömenetelmää varten. Muita vastaavia haitta-aineita ovat mm. lyijy, PCB ja PAH-yhdisteet, jotka kuuluvat myös tavallisesti haitta-ainekartoituksen piiriin.

Vuoden 2016 alusta voimaan tullut asbestilakiuudistus velvoittaa teettämään asbesti- ja haitta- ainekartoitukset kaikkiin ennen vuotta 1994 valmistuneisiin rakennuksiin ennen purku- ja korjaustöiden aloittamista. Vastuu kartoituksen teettämisestä on remontin tekijällä / teettäjällä. Asbestikartoitus on teetettävä aina ennen hankkeen aloittamista.

Suomessa tehdään edelleen paljon asbestipurktöitä normaaleina purkutöinä, jolloin sekä purkutöitä tekevät että tiloja muutoin käyttävät henkilöt voivat altistua vaaralliselle asbestipölylle. Kartoituksen teettäminen kannattaa siis aina.

Asbestikartoitus tulee teettää esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Kylpyhuoneremontit
  • Putkiremontit
  • Keittiöremontit
  • Sisäilmaongelmien selvittämisen yhteydessä
  • Ennen rakennuksen purkua
  • Linjasaneeraukset
  • Julkisivu- ja parvekesaneeraukset
  • Vesikaton korjauksen yhteydessä
  • Teknisten tilojen, ullakkojen ja kellaritilojen käyttötarkoituksen muuttuessa
  • Vanhan teollisuusrakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Viljatie 4 C 23, 00700 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Yhteydenottopyyntö

Eivätkö kuntotutkimukset ole kalliita? Paljonko sellainen maksaa?

Jokainen kohde ja rakenne on yksittäistapauksensa. Tämän takia vaurioiden laajuus, vakavuus, merkittävyys sekä kuntotutkimuksen todellinen tarve ja laajuus tulee selvittää kussakin tapauksessa aina erikseen.

Alustavina toimenpiteinä suosittelemme, että kohteessa suoritetaan katselmuskäynti, jossa todellinen tutkimustarve selvitetään tarkemmin. Tämän perusteella voidaan laatia tutkimussuunnitelma vaadittavista toimenpiteistä, antaa tarjous tutkimuksesta sekä sopia lopullisen kuntotutkimuksen ajakohta.

Muuttuvatko hinnat helposti lennosta?

Eivät muutu. Työtoimenpiteidemme hinta kerrotaan selvästi etukäteen, ja se sisältää mittaukset mukaanlukien mahdollisen rakenteiden avaamisen, analyysin sekä raportoinnin selkokielellä. Tilaamalla meiltä tiedät aina, mistä maksat!

Mistä tiedän, tutkitteko olennaisia asioita?

Asiantuntija-, mittaus- ja tutkimuspalveluillamme on voimassaolevat VTT:n henkilösertifikaatit, välineemme laadukkaat ja kuulumme Luotettava Kumppani -ohjelmaan, joten voit tehdä tilauksesi sekä nukkua yösi rauhassa.

Tarvitsisin tarjouksen kuntotarkastuksesta, mitä teen?

Täytä yhteydenottolomake ja otamme sinuun yhteyttä ja kartoitamme, mitä tarvitsette. Saatte meiltä aina kirjallisen tarjouksen.

Kotonani haisee "kellari". Mistä se voi johtua?

Syitä voi olla monia, ja aina haju ei merkitse sitä, että rakenteissa on vikaa. "Kellarin" haju on kuitenkin ensimmäinen merkki siitä, että rakennus on syytä tutkia.

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija

Tero Itkonen

Tero Itkonen

Insinööri