Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Ilmavuototutkimus

Ilmavuototutkimukset

Ilmavuototutkimus on kiinteä osa uudisrakentamisen laadunvalvontaa, mutta ilmavuototutkimusta voidaan hyödyntää myös jos valmiiden rakennusten kuntoa arvioitaessa ja tutkittaessa.

Ilmavuototutkimus tapahtuu käytännössä siten, että tutkittavaan rakenteeseen
lasketaan rakennuksen ulkopuolelta vety-typpikaasuseosta (95% typpi, 5%
vety), joka mitataan rakennuksen sisäpuolelta analysaattorilla. Koska merkkikaasuanalysaattori on herkkä, voidaan sekä analysaattorilla että myös
esimerkiksi lämpökameraa käyttäen, paikallistaa ilmavuotojen sijainti erittäin tarkasti.

Ilmavuototutkimus uudisrakentamisessa

Nykyisin uudisrakentamisessa pyritään mahdollisimman korkeaan energiatehokkuuteen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lattioiden, katon ja seinien välisten liityntäkohtien tulee olla mahdollisimman ilmatiiviitä rakennuksen sisäpuolelta.

Tiiveysmittauksella todennetaan rakennusten tiiveys, eli paljonko ilmaa vuotaa rakenteiden ja läpivientien kautta. Ilmavuototutkimuksella voidaan ilmavuotojen sijainti paikallistaa tehokkaasti, jolloin tiiveyttä voidaan parantaa hyvinkin merkittävästi vielä rakennusvaiheessa, jolloin tiivistäminen on vielä esteetöntä ja helppoa, eikä edellytä esim. pintaverhousten purkamista.

Ilmavuototutkimus osana kuntotutkimusta

Tavallisesti, mikäli jokin rakenneosa todetaan kosteus- ja/tai mikrobivaurioituneeksi, tulee myös osoittaa vaurion aiheuttamien epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan sekä ao. epäpuhtauksien vaikutus sisäilman laatuun.

 Ilmavuototutkimusta voidaan hyödyntää osana kuntotutkimusta kosteus- ja/tai mikrobivaurioituneiden materiaalien epäpuhtauksien kulkureittejä sekä vuotojen voimakkuutta arvioitaessa.

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Ruotumestarinkatu 12 00720 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija