Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Ilmavuototutkimus

Ilmavuototutkimukset

Ilmavuototutkimus on kiinteä osa uudisrakentamisen laadunvalvontaa, mutta ilmavuototutkimusta voidaan hyödyntää myös jos valmiiden rakennusten kuntoa arvioitaessa ja tutkittaessa.

Ilmavuototutkimus tapahtuu käytännössä siten, että tutkittavaan rakenteeseen
lasketaan rakennuksen ulkopuolelta vety-typpikaasuseosta (95% typpi, 5%
vety), joka mitataan rakennuksen sisäpuolelta analysaattorilla. Koska merkkikaasuanalysaattori on herkkä, voidaan sekä analysaattorilla että myös
esimerkiksi lämpökameraa käyttäen, paikallistaa ilmavuotojen sijainti erittäin tarkasti.

Ilmavuototutkimus uudisrakentamisessa

Nykyisin uudisrakentamisessa pyritään mahdollisimman korkeaan energiatehokkuuteen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lattioiden, katon ja seinien välisten liityntäkohtien tulee olla mahdollisimman ilmatiiviitä rakennuksen sisäpuolelta.

Tiiveysmittauksella todennetaan rakennusten tiiveys, eli paljonko ilmaa vuotaa rakenteiden ja läpivientien kautta. Ilmavuototutkimuksella voidaan ilmavuotojen sijainti paikallistaa tehokkaasti, jolloin tiiveyttä voidaan parantaa hyvinkin merkittävästi vielä rakennusvaiheessa, jolloin tiivistäminen on vielä esteetöntä ja helppoa, eikä edellytä esim. pintaverhousten purkamista.

Ilmavuototutkimus osana kuntotutkimusta

Tavallisesti, mikäli jokin rakenneosa todetaan kosteus- ja/tai mikrobivaurioituneeksi, tulee myös osoittaa vaurion aiheuttamien epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan sekä ao. epäpuhtauksien vaikutus sisäilman laatuun.

 Ilmavuototutkimusta voidaan hyödyntää osana kuntotutkimusta kosteus- ja/tai mikrobivaurioituneiden materiaalien epäpuhtauksien kulkureittejä sekä vuotojen voimakkuutta arvioitaessa.

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Viljatie 4 C 23, 00700 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Yhteydenottopyyntö

Eivätkö kuntotutkimukset ole kalliita? Paljonko sellainen maksaa?

Jokainen kohde ja rakenne on yksittäistapauksensa. Tämän takia vaurioiden laajuus, vakavuus, merkittävyys sekä kuntotutkimuksen todellinen tarve ja laajuus tulee selvittää kussakin tapauksessa aina erikseen.

Alustavina toimenpiteinä suosittelemme, että kohteessa suoritetaan katselmuskäynti, jossa todellinen tutkimustarve selvitetään tarkemmin. Tämän perusteella voidaan laatia tutkimussuunnitelma vaadittavista toimenpiteistä, antaa tarjous tutkimuksesta sekä sopia lopullisen kuntotutkimuksen ajakohta.

Muuttuvatko hinnat helposti lennosta?

Eivät muutu. Työtoimenpiteidemme hinta kerrotaan selvästi etukäteen, ja se sisältää mittaukset mukaanlukien mahdollisen rakenteiden avaamisen, analyysin sekä raportoinnin selkokielellä. Tilaamalla meiltä tiedät aina, mistä maksat!

Mistä tiedän, tutkitteko olennaisia asioita?

Asiantuntija-, mittaus- ja tutkimuspalveluillamme on voimassaolevat VTT:n henkilösertifikaatit, välineemme laadukkaat ja kuulumme Luotettava Kumppani -ohjelmaan, joten voit tehdä tilauksesi sekä nukkua yösi rauhassa.

Tarvitsisin tarjouksen kuntotarkastuksesta, mitä teen?

Täytä yhteydenottolomake ja otamme sinuun yhteyttä ja kartoitamme, mitä tarvitsette. Saatte meiltä aina kirjallisen tarjouksen.

Kotonani haisee "kellari". Mistä se voi johtua?

Syitä voi olla monia, ja aina haju ei merkitse sitä, että rakenteissa on vikaa. "Kellarin" haju on kuitenkin ensimmäinen merkki siitä, että rakennus on syytä tutkia.

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija

Tero Itkonen

Tero Itkonen

Insinööri