Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Kuntotutkimus

Milloin kuntotutkimuksen teettäminen kannattaa

Kosteus- ja mikrobivaurioituneet, puhekielessä homehtuneet rakenteiden osat ja rakenteet ovat lähes poikkeuksetta erittäin  merkittäviä riskitekijöitä terveytemme kannalta. Mikrobivaurioitunut rakenne voi pahimmillaan pilata täysin rakennuksen sisäilman, joka voi aiheuttaa vakavia, pitkäaikaisia oireita. Lisäksi pitkään jatkunut kosteus- ja mikrobivaurio heikentää rakenteiden lujuutta!

Yleensä jo pelkkä epäilys siitä, ettei kodin tai työpaikan sisäilman laatu ole hyvä ja myös epämiellyttävät aistimukset ja oireet, ovat riittävän hyvä syy kuntotutkimuksen teettämiselle. Kuntotutkimus toimii myös kiinteänä osana asuntojen ja kiinteistöjen laatuvirheriitoja, jolloin vaurioiden merkittävyys tulee todentaa siviiliriidasta ulkopuolisella taholla.

Nykyään puhutaan myös usein nk. hometaloista, eli rakennuksista, jotka ovat pahoin mikrobivaurioituneet. Mikrobivaurioiden syyt, seuraukset sekä korjausten mahdollisuus selvitetäänkin ensisijaisesti kuntotutkimuksilla.

Kuntotutkijan pätevyydestä

 

Kuntotutkimuksen tekijällä tulee olla erittäin hyvät tiedot lämmön- ja aineensiirrosta sekä rakennusfysiikasta, sillä esimerkiksi homevauriot ja sisäilmaongelmat ovat yleensä monen eri osatekijän summa, jossa sekä ilmanvaihdolla, rakennuksen käyttötottumuksilla, tehdyillä korjauksilla ja jopa alkuperäisillä suunnitelmilla on jokaisella oma merkityksensä kokonaisuuteen.

Kuntotutkimus voi pitää sisällään monia eri selvitys-, mittaus- ja tutkimustoimenpiteitä, kuten kosteusmittaukset, rakenneavaukset, paine-eromittaukset, merkkisavutukset, sisäilmamittaukset, pitkäaikaisseurannat, sekä lämpökuvaukset ja tiiveysmittaukset minkä johdosta tutkijalla onkin oltava laajalti kokemusta sekä ammattitaitoa myös teknisistä mittalaitteista ja niiden oikeasta käytöstä.

Ammattitaitoisen kuntotutkijan tunnistaa yleensä VTT:n henkilösertifikaateista.

 

Kuntotutkimuksen teettämisestä yleisesti

Jokainen kohde ja rakenne on yksittäistapauksensa. Tämän takia vaurioiden laajuus, vakavuus, merkittävyys sekä kuntotutkimuksen todellinen tarve ja laajuus tulee selvittää kussakin tapauksessa aina erikseen.

Alustavina toimenpiteinä suosittelemme, että kohteessa suoritetaan katselmuskäynti, jossa todellinen tutkimustarve selvitetään tarkemmin. Tämän perusteella voidaan laatia tutkimussuunnitelma vaadittavista toimenpiteistä, antaa tarjous tutkimuksesta sekä sopia lopullisen kuntotutkimuksen ajakohta.

Mikäli kohteessa halutaan käyttää homekoirapalvelua ennen kuntotutkimuksen tekemistä, tulee koiratutkimuksen raportti toimittaa  ennen kuntotutkimustoimenpiteisiin ryhtymistä. Suosittelemme myös, että käytettävä homekoirapalvelu on Suomen homekoirayrittäjät ry:n tasotarkastama.

Sisäilmakyselyt

Työpaikkojen, toimipisteiden ja muiden käyttötilojen sisäilmaongelmia voidaan alustavasti selvittää myös nk. sisäilmakyselyllä. Kyselyllä kartoitetaan toimipisteiden ja työtilojen käyttäjien mielipiteitä siitä, millaisena he kokevat käytettävät tilat, ja onko heillä ilmennyt oireita ko. tiloja käyttäessään ja niissä oleillessaan. Kysely voidaan suorittaa myös taloyhtiöiden asukkaille tarvittaessa.

Teemme tutkimukset, kartoitukset ja kyselyt nopeasti, joustavasti ja ennenkaikkea ammattitaitoisesti ja tarvittaessa kauttamme saa myös tilastolaskennalliset mallit.

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Ruotumestarinkatu 12 00720 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija