Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Lämpökuvaus

Lämpökuvauksen eduista

Rakennusvirheet ja rakenneosien puutteet, esim. vajanaiset eristeet tai joskus jopa niiden kokonaan puuttuminen, aiheuttavat paikallisesti pintalämpötilojen laskua. Lisäksi runsaasti kastuneet, virheellisesti toteutetut rakenteet, aiheuttavat myös pintalämpötilojen muutoksia.

Ulkoseinärakenteissa ilmanpitävyys voi paikoin vaihdella suurestikin, jolloin alipaineisissa olosuhteissa rakenteessa vuotokohtien kautta virtaava kylmä ilma jäähdyttää rakennetta ja voi aiheuttaa vedontunnetta.

Lämpökuvauksella voidaan määrittää nopeasti, rakenteita rikkomatta, lämpö- ja ilmavuotovuotokohtia. Lämpökuvista voidaan havainnoida, onko kyseessä puutteet eristyksessä, rakenteen sisällä oleva kylmäsilta tai jopa kosteusvaurio.

Lämpökuvauksella voidaan siis käytännössä määrittää hyvinkin nopeasti suurten pintojen lämpötilajakauma, joka voidaan esittää helposti ymmärrettävässä, graafisessa muodossa.

 

kaavio

Graafissa on 200 neliöinen, kaksikerroksinen omakotitalo Helsingissä, joka on rakennettu 2013 loppuvuodesta. Lämmitysmuotona toimii suorasähkölämmitys. Vuonna 2014 tehty ilmavuotojen korjaus johti huomattaviin taloudellisiin säästöihin.

Millaisiin kohteisiin ja milloin?

Eristepuute lämpökuva

Lämpökuvausta voidaan hyödyntään myös eriste- ja höyrynsulkupuutteiden paikallistamiseen.

Lämpökuvaus soveltuu sekä uusiin että vanhoihin kohteisiin, sillä laitteisto mittaa käytännössä lämpösäteilyä. Jos ja kun rakenne on vanha ja harva, voidaan lämpökuvauksella paikallistaa esimerkiksi vanhemmissa rakennuksissa helposti ne kohdat, joista rakenne vuotaa. Lämpökuvaus on myös erittäin hyvä tutkimusmenetelmä nykypäiväisten energia- ja täten tiiveysvaatimusten todentamisessa uudiskohteisiin, jolloin yhdistettynä tiiveysmittaukseen se on ylivertainen keino selvittää tiivistettävät rakenteet.

Kiinteistöjen lämpökuvaus suositellaan tehtäväksi ainoastaan lämmityskautena sekä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman pilvisellä ja tyynellä säällä. Lämpiminä vuodenaikoina lämpökuvaus ei sovellu kiinteistöjen todelliseen laadunvarmistukseen, mutta lämpökuvausta voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkölaitteistojen lämpötilajakaumia selvitettäessä sekä betonivalujen kuivumista ja vesi-sementtiseoksen pintalämpötiloja tarkkailtaessa. Tietyissä tapauksissa lämpökuvaus soveltuu kesäkaudella myös tiiveysmittausten yhteydessä ilmavuotojen todentamiseen.

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Viljatie 4 C 23, 00700 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Yhteydenottopyyntö

Eivätkö kuntotutkimukset ole kalliita? Paljonko sellainen maksaa?

Jokainen kohde ja rakenne on yksittäistapauksensa. Tämän takia vaurioiden laajuus, vakavuus, merkittävyys sekä kuntotutkimuksen todellinen tarve ja laajuus tulee selvittää kussakin tapauksessa aina erikseen.

Alustavina toimenpiteinä suosittelemme, että kohteessa suoritetaan katselmuskäynti, jossa todellinen tutkimustarve selvitetään tarkemmin. Tämän perusteella voidaan laatia tutkimussuunnitelma vaadittavista toimenpiteistä, antaa tarjous tutkimuksesta sekä sopia lopullisen kuntotutkimuksen ajakohta.

Muuttuvatko hinnat helposti lennosta?

Eivät muutu. Työtoimenpiteidemme hinta kerrotaan selvästi etukäteen, ja se sisältää mittaukset mukaanlukien mahdollisen rakenteiden avaamisen, analyysin sekä raportoinnin selkokielellä. Tilaamalla meiltä tiedät aina, mistä maksat!

Mistä tiedän, tutkitteko olennaisia asioita?

Asiantuntija-, mittaus- ja tutkimuspalveluillamme on voimassaolevat VTT:n henkilösertifikaatit, välineemme laadukkaat ja kuulumme Luotettava Kumppani -ohjelmaan, joten voit tehdä tilauksesi sekä nukkua yösi rauhassa.

Tarvitsisin tarjouksen kuntotarkastuksesta, mitä teen?

Täytä yhteydenottolomake ja otamme sinuun yhteyttä ja kartoitamme, mitä tarvitsette. Saatte meiltä aina kirjallisen tarjouksen.

Kotonani haisee "kellari". Mistä se voi johtua?

Syitä voi olla monia, ja aina haju ei merkitse sitä, että rakenteissa on vikaa. "Kellarin" haju on kuitenkin ensimmäinen merkki siitä, että rakennus on syytä tutkia.

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija

Tero Itkonen

Tero Itkonen

Insinööri