Insinööritoimisto

Henrik Himberg

Mikrobi- ja hometutkimus

Mitä homeet ovat?

Monet homeista, eli nk. mikrosienistä, tuottavat mykotoksiineja, eli homemyrkkyjä. Nämä aiheuttavat hometaloissa asuville ihmisille yleensä fyysisiä oireita, sekä epämiellyttäviä hajuja, jotka tarttuvat vaatteisiin sekä muuhun irtaimistoon ja pahimmassa tapauksessa aiheuttavat vakavia terveydellisiä haittoja.

Sisäilman huonepölyssä esiintyy normaalistikin jonkin verran tiettyjä mikrobilajikkeita, kuten myös maaperässäkin. Useimmille henkilöille nämä eivät tavallisissa olosuhteissa aiheuta oireita, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa pelkät märät polttopuutkin ovat lisänneet sisäilman mikrobikonsentraatiota, jolloin asukkaiden oireet ovat ilmaantuneet. Eri mikrobien aiheuttamat oireet ovatkin aina yksilöllisiä, jolloin jokaista tapausta tulee kohdella yksittäistapauksena sekä asian vaatimalla vakavuudella!

 

Lattiakannattimen pinnassa kasvaa runsaasti hometta

Homeet, eli kosteusvaurioiden aiheuttamat mikrobivauriot voivat aiheuttaa lattiarakenteiden lujuuden menetyksen sekä vakavia terveydellisiä haittoja.

Miten hometutkimus tehdään?

Homeita ja muita mikrobeita tutkiva tieteenalaa kutsutaan mikrobiologiaksi, joka on kosteusvauriomikrobien ja niiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi hyvin vahvasti sidoksissa myös lääketieteeseen ja täten tietysti myös rakennustekniikkaan, rakennusfysiikkaan, lämmön- ja aineensiirtoon sekä jopa puhtaasti rakentamiseen työsuoritteena.

Mikrobikasvustoa petrimaljassa

Materiaalinäyte preparoidaan laboratoriossa, jonka jälkeen se analysoidaan valomikroskoopilla.

Homeita voidaan tutkia monella eri tavalla, esim. sisäilmasta keräämällä, pintapyyhintänäytteinä sekä myös suoraan materiaalinäytteinä rakennusmateriaaleista. Nämä näytteet analysoidaan mikrobitutkimuksiin erikoistuneessa laboratoriossa, jossa näytteet preparoidaan ja analysoidaan. Analyysin lopullinen tulkinta, eli tutkitut mikrobilajikkeet, niiden määrät ja merkitys sisäilman laadulle ja terveydelle, jää aina mikrobitutkimuksen tekijälle, jolta edellytetään sekä hyvää rakennusfysiikan, mutta myös jossain määrin mikrobiologiankin tuntemusta.

Kauttamme saat sekä materiaali-, pintanäyte- että sisäilmanäytteiden oton. Teemme myös nk. sisäilman kokonaishomemassamittauksia Mycometer -menetelmällä, jolla saadaan varsin luotettavasti ja myös erittäin nopeasti tietoa sisäilman laadusta. Mycometer onkin todettu erinomaiseksi lisäpalveluksi mm. asuntokaupan kuntotarkastuksia tehtäessä!

Ota yhteyttä

Suhtaudumme kaikkiin toimeksiantoihimme yksittäistapauksina. Kaikista toimeksiantojemme yksityiskohdista voimme sopia asiakkaidemme kanssa tapauskohtaisesti erikseen. Toimitamme hinnaston erikseen pyydettäessä.

Vastaamme meille esitettyihin kysymyksiin sekä sähköpostitse että puhelimitse. Olemme tavoitettavissa normaalisti arkipäivisin sekä tarvittaessa viikonloppuisinkin.

Mikäli asiasi koskee esimerkiksi asiakirjojen tai piirustusten toimittamista toimistollemme, pyydämme olemaan meihin etukäteen yhteydessä molemmille sopivasta ajakohdasta. Toimistomme postilaatikkoon voi kuitenkin jättää materiaalia arkipäivisin klo 8-17.

Toimialueenamme on koko Suomi.

HELSINGIN KÄYNTIOSOITE
Ruotumestarinkatu 12 00720 Helsinki

VARSINAIS-SUOMEN TOIMIPISTE
Koivistontie 128, 32410 Oripää

SAVITAIPALEEN TOIMIPISTE
Mustalahdentie 160, Savitaipale

KAARINAN TOIMIPISTE
Hiidenmäentie 18, 21500 Kaarina

Henrik Himberg

Henrik Himberg

Rakennusterveysasiantuntija